Úti lapunk, avagy mindent az útlevélről

Útlevél nélkül a megváltozott szabályok mellett is csak néhány külföldi országba utazhatunk.

Mint személyünk abszolút feddhetetlenségének bizonyítékát az útlevél marad az egyetlen hiteles, személyes iratunk. Az alábbiakban arról olvashatunk, hogyan, mennyiért és mikor válthatjuk ki, mi a teendőnk, ha lejárt, vagy elvesztettük.

A magánútlevél a hatályos szabályozás szerint öt évig érvényes. Az újonnan kelt jogszabály azonban attól teszi függővé az érvényesség időtartalmát, hogy a kérelem benyújtásakor hány éves az illető: 4 éves korig 2 évre, 4-18 éves kor között 5 évre, 18 éven felülieknek 10 évre állítják ki az útlevelet (nagykorúak kérhetik 5 évre szóló útlevél kiállítását. Ez esetben természetesen az illeték is kevesebb.) Az új törvény értelmében lehetőség van arra, hogy egy személy két magánútlevéllel rendelkezzen.
Ez a lehetőség azért vált elérhetővé, mert aki rendszeresen utazik vízumköteles országokba, azzal gyakran megesik, hogy a vízum megszerzése érdekében útlevelét esetenként hosszabb időre le kell adni az adott ország követségén, miközben pedig esetleg már egy másik országban kellene üzleti ügyeit intéznie. Nem beszélve azokról az országokról, amelyekbe épp azért nem utazhat be az állampolgár, mert úti okmányában egy harmadik ország által kiadott vízum pecsétje díszeleg. Külföldön élő vagy külföldön tartózkodó magyar állampolgár részére az illetékes külképviseleten ideiglenes magánútlevelet lehet kiállítani, ha útlevele lejárt, elveszett vagy ellopták.
Ilyen útlevelet csak az kaphat, aki magánútlevélre egyébként is jogosult lenn Továbbutazásra, hazautazásra használható, érvényességének ideje legfeljebb 1 év lehet.

5 nap alatt is megkaphatjuk

Az útlevelet kibocsátó irodák általában 30 nap alatt végeznek. Az útlevél azonban idénytől függően (téli hónapok) elkészülhet rövidebb idő alatt is. A nyári szabadságolási, üdülési szezonban viszont könnyen előfordulhat, hogy valóban csak egy hónap elteltével kapjuk kézhez útlevelünket. Érdemes tehát időben észbe kapni! Indokolt, rendkívüli méltánylást érdemlő, halaszthatatlan ok esetén, ha erről igazolást hozunk az igény teljesítésének határideje: 5 nap

Útlevelünk biztonsága

Ugyan még csak ’98 szeptemberétől vannak érvényben az új útlevelek, ám a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézetének munkatársai, máris, a jelenleginél korszerűbb úti okmány előállításán fáradoznak. Bár állítják, a mostani útlevél a nemzetközi összehasonlításban is az egyik legbiztonságosabb úti okmánynak tekinthető, most mégis fejlesztik a nagy művet, gondolván talán arra, hogy az ördög sohasem alszik, s a hamisítóknak nem lehet megálljt parancsolni, hiszen előbb-utóbb feltörnek minden létező titkos kódot és rejtjelet az útlevélen. No, persze, ha ebbéli munkájukat még a hivatalos szervek is segítik azzal, hogy közzéteszik, a rejtett kódok egy részét, úgy nem csoda, ha úti okmányaink sűrű cserére szorulnak. Nem is kell okirat-hamisító vállalkozó állampolgárnak lennünk ahhoz, hogy tudjuk, az útlevél belső oldalait UV-fénnyel megvilágítva a Szózat dallamainak hangjegyei találhatók, hogy a papír vízjeles, valamint, hogy az oldalakon található halványkék négyszögek számokat alkotnak, de mindez csak akkor látható, ha mikroszkóp alá helyezzük útlevelünket. Míg a többi titok napvilágra kerül, addig is élvezzük az útlevelünk adta lehetőségeket és lélekben készüljünk, hogy az uniós csatlakozást követően ismét útlevélcserére kerül majd sor kis hazánkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation

.