Ókori időmérés

Az órák története egészen az ókorig nyúlik vissza, ahol víz és napórákkal mérték az időt. Az első mechanikus órát II. Szilveszter pápa találta fel 996-ban és sokáig nem is akadt vetélytársa. Az első hordozható órákat, amit a mai karórák elődjének is tekinthetünk Peter Henlein találta fel 1500 körül, vagyis jó fél évezreddel ezelőtt, mégis az „óraipar” csak az 1800-as évek közepétől vesz nagy lendületet, ekkortól számítható rohamos elterjedésük és innentől kezdenek megszületni a nagy óramárkák is. Ennek oka, hogy az óragyártás gépesítése is erre az időszakra datálható.

LONGINES

A Longines egy olyan tradicionális svájci óragyár, amely a kollekciójának darabjait leginkább az elegancia jegyében hozta létre. A története 1832-re nyúlik vissza, mikor is Auguste Agassiz létrehozta és megnyitotta kicsiny üzemét St. Imierben. A márka nevéhez kötődik, hogy 1879-ben megalkotta az első, független másodpercmutatóval felszerelt órát.

Rolex

A márkanév összekötődik a luxussal, nem ritkán státuszszimbólumként értelmezik és valóban meglehetősen borsos áron kínálják termékeiket. Hans Wilsdorf, valamint sógora, Alfred Davis alapították meg a későbbi Rolexet gyártó vállalatukat Londonban 1905-ben. Maga a márkanév csak 1919-ben Genfben lett bejegyezve. Ők készítették el az első automata karórát, valamint az első dátumkijelzős számlapot. Kötődik egy érdekes legenda a márkához, amely ugyancsak sokat emelt a fényén: Jacques Piccard egy speciális Rolexel merült le 1960-ban a Marianna-árokba. Utána a következő táviratot adta fel a testvéreknek: „Boldog vagyok, hogy megerősíthetem: az önök órája 11 ezer méter mélyen is ugyanolyan pontos, mint a felszínen. Jacques Piccard”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation

.