Korhoz kötött, kötelező oltások

BCG = (Bacillus Calmette-Guerin)
A tuberkulózis vagy gümőkor ellen használatos. Minden csecsemő számára kötelező, általában a születés után, még a kórházban beadják. Fél éves korban ellenőrizni ajánlatos.

DPT (Diftéria – pertusszisz – tetanusz)
Három betegség ellen védettséget adó oltás. A diftériát régebben torokgyíkként ismerték, mivel a baktériuma a torokban támad. A pertusszisz sokkal ismertebb neve a kínzó szamárköhögés, amely csecsemőkorban bizony halálos lehet. A tetanusz izomgörccsel, bénulással járhat, de éppen a kombinált oltás miatt teljesen eltűnt Magyarországon. Háromszor adják be három hónapos és hat éves kor között, majd hatodik osztályban újraoltás. Enyhe lázzal és kisebb duzzanattal jár beadás.

OPV és IPV (poliomielitisz vagyis gyermekbénulás ellen)
Ismertebb nevén Sabin-csepp a szájon át beadott vakcina (OPV), de létezik injekciós változata is (IPV). Hosszú ideig tart a védettség, beadás után nincsenek tünetek.

MMR (morbilli vagyis kanyaró- mumpsz – rubeola)
A három betegség gyengített vírusát adják be a gyerekeknek. A kanyaró és a mumpsz súlyos szövődményekkel járhat, a rubeola oltásra viszont azért van szükség, hogy terhes nők nehogy elkaphassák a bárkitől: a rózsahimlő ugyanis fejlődési rendellenességet okoz a magzatoknak. Csak a kanyarót kell újra oltani.

Hepatitisz B
Az igen elterjedt, szexuális úton, vérrel vagy váladékkal terjedő fertőző májgyulladás elleni oltást nemrégiben tették kötelezővé 14 évesek számára. Fél éves különbséggel kapják meg az oltást és az emlékeztetőt.

HiB (Haemophilus influenzae b)
Semmi köze az influenzához, csak régen hitték azt. 2-5 éves gyerekeket megtámadó, agyhártyagyulladással járó betegség ellen, egy éves kor után kell beadni kétszer.

BCG = (Bacillus Calmette-Guerin) tuberkolózis ellen
HiB = Haemophilus influenzae b
DPT =diftéria-pertusszis-tetanusz
IPV = inaktivált poliovírus vakcina
OPV = (orális poliovírus vakcina)
MMR = kanyaró, mumpsz, rubeola

Ajánlott oltások

Kullancs okozta agyvelőgyulladás
Leggyakrabban a nyugati országrészben, a Budai-hegységben és a Mátrában fordul elő fertőző kullancs. Az oltást három részletben kell beadni úgy, hogy késő tavaszra már védettséget adjon. Három év múlva emlékeztető oltásra van szükség.

Influenza-oltás
A járványokat okozó A és B vírusok kiölt változatát tartalmazza az oltás, évente egyszer, általában ősszel érdemes beadatni.

Pneumokokkusz
E kórokozó felelős a tüdőgyulladásért, középfülgyulladásért, de az agyhártyagyulladást és vérmérgezést is okozhat. Az oltóanyagot cukor-, szív- és vesebetegeknek, alkoholistáknak javasolják, egyszeri oltás elegendő. Ára:

Oltások utazáskor

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) előírásai szerint egyetlen betegség, a sárgaláz ellen kötelező vakcinát beadni. Közép-Afrika, a Távol-Kelet és Dél-Amerika országaiba csak az ezt igazoló, angol és francia nyelven kiállított sárga oltási könyvvel lehet belépni. A sárgaláz oltáson kívül számos országba ajánlott beoltatni magunkat. A Távol-Keleten, Thaiföldön, Indiában, az egyre népszerűbb Nepálban tíz évig védettséget nyújtó tífusz és a fertőző májgyulladás, a hepatitis A vakcinát érdemes beadatni. A szovjet utódállamokban még létezik a diftéria (torokgyík), bár ez ellen gyermekkorban beoltanak, az újabb vakcina sem árt. Kolera ellen is adnak oltást, ám ennek hatásfoka csupán 40 százalékos. Ez annyit jelent, hogy a fertőzött vízből, ételekből elkapható betegség ellen védekezni kell. Csak palackozott vizet, lehántható héjú gyümölcsöt vásároljunk ázsiai, dél-amerikai és afrikai piacokon, és csak megbízhatónak tűnő étteremben együnk. A malária ellen gyógyszert kell szedni. Indulás előtt két héttel és még négy héttel utána is le kell nyelni a pirulákat; hiába tértünk haza épen és egészségesen, így is kialakulhat a veszélyes betegség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation

.