Hazai lovas turizmus

Külföldön és itthon egyaránt lovas nemzetként emlegetnek minket, magyarokat. Szó ami szó, komoly hagyományai vannak hazánkban a lótenyésztésnek és lovassportnak.

Ezredéves történetünk során mindig hétköz- és ünnepnapjaink tevékeny részesei voltak a lovak. Ha kellett az ekét, vagy éppen elegáns hintókat húzták, a magyar könnyűlovasság – a huszárok – sokáig híres-hírhedt volt Európa-szerte, sőt a krónikák szerint Árpád fejedelem sem triciklin érkezett a Kárpát-medencébe.

Kirándulás lóval

A lovaglás, lovas túra vagy tereplovaglás a lovassportot kedvelők körében az egyik legnépszerűbb időtöltésnek számít. Általában egy-egy lovas fogadó, vagy panzió, esetleg – főként Budapesten – lovardák szerveznek hasonló programokat. Hazánk különösen alkalmas terep a lovas túrákhoz. Akár az Alföldön, akár a hegyvidéken barangolunk, mindenképp jól esik a poroszkálás, a változatos terepviszonyok közt szép és izgalmas túrákat tehetünk. A tereplovaglást nem szabad tapasztalatlan lovasoknak, gyakorlás nélkül elkezdeni, szerencsére a legtöbb helyen biztosítanak gyakorlási, futószárazási lehetőséget.

Vadászlovaglás

A vadászlovaglásnak igen nagy hagyományai vannak hazánkban. Főként a régi, rutinos lovasok körében dívik. A szezon végén rendezik, ősz tájékán, a lovas idény lezáró ünnepségeként. Természetesen manapság már nem őzre, vaddisznóra vagy szarvasra vadásznak a résztvevők, “csupán” a 25 km hosszú , természetes akadályokkal telitűzdelt pálya nehézségeivel kell megküzdeniük. Maga a rendezvény három napos. Az első a bemelegítésé. Ekkor kapnak lehetőséget a versenyzők arra, hogy megismerkedhessenek a lovaikkal és pályával, illetve, hogy könnyebb akadályokon gyakorolhassák magukat. A valódi verseny a második napon kezdődik. Ez a vadászlovaglás napja. A résztvevőknek egy lovast – ő jelképezi az elejtendő rókát – kell hajkurászniuk, hegyen, völgyön, tűzön és vízen keresztül. A feladat nem más, mint megszerezni a menekülő lovas vállára tűzött rókafarkat. A harmadik napon aztán jöhet a szabadfoglalkozás, evés-ivás, esetleg könnyű poroszkálás a terepen.

Fogathajtó iskolák

A fogathajtás az egyik legsikeresebb magyar sportnak számít. Világ és Európa-bajnokaink közül sokan nyitottak fogathajtó-iskolákat, többek között a Hortobágyon, a Kiskunságban és Szilvásváradon. Ezek az iskolák teljes és átfogó oktatást nyújtanak még a laikusok részére is, egyes-, kettes- és négyesfogat hajtásban is szívesen adják át a tapasztalataikat az érdeklődőknek. Ezek a szórakoztató tanfolyamok általában egy vagy kéthetesek. Ennyi idő kell ahhoz, hogy bárki elsajátíthassa a fogathajtással és lovakkal kapcsolatos alapvető ismereteket, sőt tudását a gyakorlatban is kipróbálhassa, tökéletesíthesse. A bátrabbak akár egyhetes fogattúrákat is tehetnek, ha úgy tartja kedvük.

Lovasbemutatók

A magyar vendéglátó-ipar egyik legismertebb látványosságának a lovasbemutatók számítanak. Ezek a Dunántúl, az Alföld jellegzetességei közé tartoznak. A csikósparádén, huszár-felvonuláson és a honfoglalás korának hagyományos fegyvernemeit felvonultató bemutatókon kívül, a hírneves Puszta ötöst is sok helyen megcsodálhatják az érdeklődők.

Puszta ötös

A Puszta ötös, annak ellenére, hogy honi specialitás, mégsem tartozik évszázados hagyományaink közé. Nem más, mint egy valóra vált vízió. Adam Koch, osztrák festőművész, a magyar puszta megszállottja álmodta vászonra az öt vágtató ló hátán száguldó csikós képét. A festő víziója a hatvanas években valóra vált, amikor először mutatkozott be nagyközönség előtt is a Puszta ötös.

Oktatás

A hazai körülmények lovas-téren kifejezetten szerencsésnek mondhatóak. Akkor sem kell lemondanunk a lovaglás örömeiről, ha apró gyerekekkel indulunk útnak. A honi lovardák nagy része biztosít lehetőséget arra, hogy egészen apró csemetéink is gyakorolhassák a lovaglást és a lovakkal, azok ápolásával kapcsolatos teendőket. Nem kell tehát otthon – a nagymama gondjaira bízva – felejtenünk a csemetéket, de attól sem kell tartanunk, hogy folyton láb alatt lesznek majd.

A lovas tanfolyamok egész napos, kellemes időtöltést ígérnek nekik is. A lovardák nagy része rendez hosszabb-rövidebb nyári lovas-táborokat. A fiatalabbak általában futószáron, vagy iskolában lovagolhatnak, a gyakorlottabbak akár a tereplovaglást, vagy az ugratást is kipróbálhatják itt.

Lovas gyógymódok

A lovaglás nem csak szórakozás, de remek testedzés, sok esetben akár jótékony terápia, a gyógyítás fontos része is lehet. Kiválóan alkalmas bizonyos törések, sérülések, rendellenességek kezelésére. Három fő területre – a “hippoterápiára”, a “gyógypedagógiai lovaglásra” és a “fogyatékosok lovaglására” osztható.

A hippoterápia során a ló tulajdonképpen gyógyászat segédeszközként funkcionál. A lovaglás nagyobb megterhelés nélkül erősíti az izmokat, segít abban, hogy összhangba kerüljön a végtagok mozgása.

A gyógypedagógiai lovaglás a ló és ember közt fellépő pozitív pszichológiai és szociális értékek gyógyító, a lóval való együtt dolgozás terápiás hatásait hasznosítja.

A fogyatékosok lovaglása is több egyszerű szabadidős tevékenységnél. Komoly szerepet játszhat abban, hogy a beteg fiatalok és idősebbek könnyebben, zökkenőmentesebben illeszkedhessenek be a társadalomba, sikerélményeket szerezzenek és képességeikhez mérten, szakemberek, terapeuták segítségével edzhessék a lelküket és fizikumukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation

.