Eger barátsága

Miközben a keleti országrész egyre kevésbé kedvelt a kirándulók körében, Eger tartja pozícióit. Barokk gyöngyszem, mondják róla, de nem csupán ez a siker oka.

Az évi több tízezer látogató, hazai és külföldi, valami mást vél megtalálni a városban, nem a műemlékeit.

Azt a lehetőséget, hogy az utazó végigsétálhat Egerben úgy, hogy nem lökdösik fel, nem száll a korom az arcára a szmogtól, nincsen eszeveszett tempójú haladás minden irányban az utcákon, viszont a sok zöld, a vidékies hangulat nem jár azzal, hogy az öreg nénik belebámulnak az arcába a kerítés mögül, mint ha falusi turistáskodna.
Egert könnyű szeretni, könnyű élvezni, mert van hová beülni este, csodás tereken és árnyas szegletekben lehet nézelődni nappal, nincsenek tömve gyógyfürdői és strandja. Mindig akad kedves meglepetés: hol a Bazilika orgonajátéka, hol a toronyóra zenéje, kisebb vásárok, fesztiválok – ritkán, talán csak télen lehet úgy odalátogatni, hogy ne történjék valami. Mindehhez társulnak a nyugalmat sugárzó arcok, a jómódú emberek, az unalmat a várostól távol tartó, életvidám főiskolások az egykori líceum körül.
Barátokkal borozni egy hétvégén – ez sem utolsó program a városban. Ha nem vágnak át hamisított lőrével a Szépasszony-völgyben, testes Bikavérrel, könnyed Leánykával kedveskednek a pincék. Hozzájuk zsíros kenyér vagy sült hús dukál, fokozott éhség esetén marhapörkölt vagy pisztráng a szomszédos Szilvásváradról. Mert Eger környéke is izgalmas, Bélapátfalva apátsága, a lipicai ménes kicsit odébb, az egerszalóki hőforrás mind remek kirándulás.

A történelem súlyát, irodalmi értéket is hordoz a város, ám mindezt könnyedén teszi, és ha letudtuk a kötelező Dobó – vár – Jumurdzsák ismerkedést, élvezzük Heves megye legszebb városának barátságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation

.